Reigers zijn extreem gave beesten. Ze zijn slank, hoog op de poten, voorzien van lange snavel en ze kunnen nog kunnen vliegen ook. Maar dat doen ze het liefst zo min mogelijk, reigers brengen hun dagen het liefste door met een beetje ineengedoken aan de waterkant staan. Als het moet stappen ze elegant door de waterplanten om alles te pakken wat beweegt: vissen, kikkers, muizen of een ongelukkige meerkoet, het maakt ze niet echt uit. Reigers zijn uitgerust met een lange nek om snel toe te kunnen slaan, een snavel waar je U tegen zegt en een paar ogen die niet alleen rondom, maar ook haarscherp naar beneden kunnen kijken. Een hoogtepunt van evolutie.

Deze diashow vereist JavaScript.

De reigerfamilie is dan ook wel een van mijn favoriete vogelgroepen. Alleen die naamgeving… Eigenlijk is alleen de koereiger nog wel logisch: de koereiger wordt vaak in de buurt van vee gezien. Maar de rest…. want wie beseft zich dat de kwak een vogel is, net als de woudaap? De roerdomp kent iedereen wel van naam, maar een rare naam is het wel. Reigers naar hun kleur noemen is ook mislukt: de blauwe reiger is werkelijk grijs, de zilverreiger is wit, en de purperreiger is toch wel erg bruinig. De Engelsen hebben het met grey heron en great white heron dan nog net iets beter aangepakt.

In bouwmarkten weten ze wat gedoe met kleuren is, en daarom bestaat daar het RAL-systeem. RAL 9010 is bijvoorbeeld een gebroken witte kleur. Handig voor het beschrijven van reigers. Ik vermoed dat er een paar goedwillende biologen dit systeem ook wilden toepassen op reigers, maar het bij een mislukte poging gebleven is: de ralreiger is een beige reigertje met opvallend witte vleugels.

Ralreiger Druten 064crop
Ralreiger (Druten, 17-5-2016)

Een zeldzaamheid in Nederland: ongeveer tien exemplaren zijn er in totaal de afgelopen vijf jaar in Nederland gezien, de laatste in juni 2014. Gistermiddag werd er één gemeld, in Gelderland, vlak buiten Druten. Nu ben ik niet zo’n twitcher (dat is een vogelaar die het halve land doorrijdt om een zeldzaamheid te zien), maar dit was wel een erg gave soort. Bovendien zat hij op een half uurtje rijden vanaf hier, dus als ie er vandaag nog zou zitten was ik van plan eens te gaan kijken. Dat was het geval, dus stond ik vanmiddag met een stuk of twintig andere vogelliefhebbers in een toch wel redelijk afzichtelijk stukje natuur.

2016-05-17 15
Bij de ralreiger

De ralreiger was er gelukkig ook, en deed wat reigers doen: doodstil langs de waterkant staan. Wat een prachtig beestje, met zijn subtiele kleur (RAL 9014, mocht iemand zijn muur Ralreiger-beige willen schilderen) en lange veren op zijn kop. Ik vind witte reigers altijd al iets exotisch hebben en dit is al zeker geen alledaagse verschijning. Nu was het geduld van de ralreiger groter dan dat van mij, dus na een tijdje wat gekeuveld en gefotografeerd te hebben reed ik maar weer eens op huis aan. De ralreiger was op wat poetswerk na nog altijd onbewogen. Ik ben benieuwd hoelang hij blijft en wanneer ik deze bijzondere soort weer eens terugzie. Ik kijk ernaar uit.

Ralreiger Druten 218
Ralreiger, poetsend

Zelf de ralreiger zien? Kijk hier voor de laatste waarnemingen.