Gisteren was ik met mijn vader in de Biesbosch. Het was er koud maar prachtig: de hagelbui, natte sneeuw en harde wind mochten de pret niet drukken.

2016-04-24 15.392

Zo’n 70 vogelsoorten zagen we in totaal, voor de lunch zagen we al toppers als visarend, zwarte stern en dwergmeeuw. Het absolute hoogtepunt moest toen nog komen, die zagen we in de middag op de Deeneplaat…  De grootste roofvogel van Noordwest-Europa, een spanwijdte van 2,5 meter, de ster in de natuurfilm Natuur in de Delta en de absolute koning van het luchtruim: de zeearend.

Biesbosch 384

En het gaat goed met de zeearend in Nederland! De Biesbosch en de Oostvaardersplassen vormen de kern van hun leefgebied, maar ook daarbuiten worden ze regelmatig gezien. De zeearend is te herkennen aan de enorme spanwijdte, massieve snavel en de witte staart. Zijn Amerikaanse neefje de Bald Eagle heeft ook nog een witte kop. Er zijn trouwens meer familieleden, een stuk of 8 in totaal, maar onze “White-tailed Eagle” is de grootste van allemaal.

Biesbosch 318

Voor mij was dit de eerste ontmoeting met deze soort. Een die smaakt naar meer. Want als je midden in de Hollandse Delta staat en boven je suist zo’n 2,5 meter aan roofvogel door het luchtruim, dan besef je hoe prachtig en overweldigend de natuur kan zijn.